TIPS CARA PENJIMATAN MINYAK

1. Pemanduan Yang Peka (Drive Sensibly)

Elakkan pemanduan secara agresif (memecut, pecutan dan membrek secara melulu). Ia boleh menurunkan penggunaan minyak anda sebanyak 33% dengan kelajuan di lebuh raya dan 5% di sekitar bandar. Memandulah dengan tenang. Memperlahan atau memecut akan menggunakan lebih banyak bahan api. Elakkan mengekori kenderaan lain dengan rapat.Bukan sahaja ia tidak selamat, tetapi juga menjejaskan penggunaan minyak anda jika ia memperlahankan kenderaan tanpa diduga. Apabila menghampiri kawasan berbukit, jika anda ingin memecut, lakukannyasebelum anda sampai bukit, bukan apabila anda sudah berada di bukit.

2. Awasi Had Laju (Observe the Speed Limit)

Penggunaan minyak biasanya akan meningkat dengan pantas apabila pecutanmelebihi 100 km/j. Kebiasaannya, anda boleh mengandaikan bahawa setiap 10 km/j selepas 100 km/j adalah seperti membayar tambahan 40 sen untuk seliter petrol. Pengawasan had laju adalah juga lebih selamat.

3. Hindari Berat Berlebihan (Remove excess weight)

Elakkan menyimpan barang-barang yang tidak perlu di dalam kenderaan anda, terutamanya barang yang berat. Setiap 15 kg tambahan pada kenderaan anda, ia boleh meningkatkan penggunaan minyak sebanyak 2%

4. Jangan Memanaskan Enjin Terlalu Lama (Avoid Prolonged Warm up)

Elakkan memanaskan enjin kenderaan terlalu lama walaupun ketika waktu pagi yang dingin. 2 hingga 3 minit adalah memadai untuk pemanasan enjin.

5. Beli Minyak Ketika Waktu Sejuk (Buy Fuel at Cooler Times)

Beli bahan api ketika waktu sejuk - awal pagi atau lewat petang adalah waktu yang terbaik. Pada waktu-waktu ini gasolin adalah lebih tumpat. Elakkan mengisi minyak terlalu penuh atau sehingga tertumpah. Berhenti mengisi minyak selepas nozzle di pam minyak berbunyi “klik”.

6. Gunakan Gear Tinggi (Use Higher Gears)

Perjalanan dengan kadar yang laju dengan menggunakan gear rendah boleh meningkatkan penggunaan minyak sehingga 45% dari yang sepatutnya. Kenderaan bertransmisi manual membolehkan anda menukar ke gear tinggi secepat yang mungkin, membolehkan anda menjimatkan minyak.

7. Tutup Cermin Tingkap (Keep Windows Closed)

Pastikan cermin tingkap ditutup terutama pada kelajuan tinggi di lebuhraya. Tingkap yang terbuka boleh menyebabkan penambahan penggunaan minyak sehingga 10%

8. Secara Umum (General Advice)

Jangan tekan pedal minyak terlalu kuat. Tekanan yang lebih akan menyebabkan penggunaan minyak berlebihan. Untuk kenderaan transmisi automatik, pastikan gear diletakkan pada posisi “neutral” jika berhenti atau tidak bergerak. Penyelenggaraan kereta dan enjin juga penting. Pastikan penapis udara

dibersihkan. Aliran udara yang tidak optimum menyebabkan penambahan penggunaan minyak.

9. Periksa Tekanan Tayar (Maintain Tyre Pressure)

Tekanan tayar yang kurang menyebabkan penambahan penggunaan minyak sehingga 35%. Periksa dan tetapkan tekanan tayar mengikut spesifikasi kenderaan anda sekurang-kurangnya sebulan sekali.

1 comment :

fb comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...